Røed Data

Kjøp av domenenavn og webhotell

Kjøp av domenenavn og webhotell

Før jeg kan starte å bygge nettsiden for dere, er det et par ting som må på plass.
Det første er domenenavn. Et domenenavn er f.eks hkroed.com, vg.no, dagbladet.no. Her kan dere i utgangspunktet velge helt fritt, så sant navnet er ledig. 
Navnet MÅ ikke være det samme som navnet på firmaet, men bør ha noe med firmanavnet å gjøre. F.eks. heter mitt enkeltpersonforetak Hans Kristian Røed Datatjenester. Det er et altfor langt navn å ha som domenenavn. Så siden jeg har hatt hkroed.com i mange år, fortsetter jeg å bruke det.

Det andre som må kjøpes, er webhotell. Et webhotell er der filene som brukes til nettsidene blir lagret. Du leier altså plass på en harddisk et sted i verden.

Domenenavn og webhotell

.no .com .net - hva er forskjellen

Etternavnet til navnet, altså det etter punktum, kan vise hvilket land domenet hører til. F.eks.
.no er et norskt domene.
.se er Sverige,
.dk er Danmark. 
.com vil si at det er comersial, altså over hele verden.
.net er en forkortelse for network, og er også tilgjengelig over hele verden.

I tillegg finnes det utallelige etternavn du kan velge i. 

Hvilket navn skal en velge?

Oppretter du et domene for privatbruk, kan du kalle det hva du vil. F.eks. en sammensetning av navnet ditt.

Er det i sammenheng med en bedrift, bør navnet ha noe med det du/dere tilbyr.
Siden domenenavnet ikke har noen ting med firmanavnet du har registrert i Brønnøysund, kan du også her i utgnagspunktet kalle det hva du vil.

Når det kommer til etternavnet (.com .no) så står du/dere også her fritt til å velge. .no pleier å være noen kroner dyrere pr år å leie enn .com.

NB: for å kjøpe et .no-domene må du enten ha organisasjonsnummer eller norskt personnummer

Tilbydere

Det finnes ett hav av tilbydere som selger domenenavn og webhotell. 
Avhengig av hvem du spør får du forslag til hvilken tilbyder du/dere skal velge. Noen sverger til en bestemt, og skygger en annen som pesten. 

Jeg har alle mine domener og webhotell registret hos One.com. One er et danskt selskap, og det var de som var de billigste den gang jeg kjøpte mitt første domene, dette. Og siden det har fungert godt nok for meg, har jeg blitt der. Skulle jeg derimot ha satt opp en nettside med nettbutikk, mange bilder og videoer osv, ville jeg nok vurdert en annen tilbyder. Det er fordi webhotellet hos One.com ikke er spesiellt raskt. F.eks. kunne ikke VG blitt kjørt fra det webhotellet. 

Under lister jeg opp noen forskjellige tilbydere, både norske og utenlandske. Før dere velger webhotell, så ta kontakt med meg. Avhengig av f.eks. hvor mange bilder og videoer, antall e-post adresser osv, kan vi sammen finne det webhotellet som passer for deg/dere.